Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Μιλώντας για τον Αυτισμό του Παιδιού σας

Ένα ευαίσθητο ζήτημα
Επειδή ο Αυτισμός ή οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος επηρεάζουν τη συμπεριφορά, την επικοινωνία και τις αναπτυξιακές δεξιότητες του παιδιού σας, οι αλληλεπιδράσεις με τους άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας και των φίλων, των επαγγελματιών των υπηρεσιών υγείας, των δασκάλων και των συναδέλφων θα επηρεαστούν. Την ίδια στιγμή, η συζήτηση του θέματος του Αυτισμού μπορεί να είναι δύσκολη επειδή δεν υπάρχουν καθαρές απαντήσεις και η διαταραχή ακόμη σε μεγάλο βαθμό δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμη.

Μιλώντας σε επαγγελματίες υπηρεσιών υγείας
Εάν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας μπορεί να δείχνει σημάδια Αυτισμού, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια. Πολλές οικογένειες ξεκινούν με το να μιλήσουν στον οικογενειακό τους γιατρό ή κάποιον παιδίατρο, που σε γενικές γραμμές θα παραπέμψει το παιδί σε κάποιο ειδικό. Οι κρατικοί και τοπικοί φορείς, όπως επίσης και εθελοντικές οργανώσεις που εξυπηρετούν τις οικογένειες και τα παιδιά θα βοηθήσουν να βρείτε έναν κατάλληλο ειδικό.
Οι μεμονωμένοι γιατροί και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας διαφέρουν στην εμπειρία που έχουν ως προς τον Αυτισμό. Επομένως, όταν επιλέγετε έναν ειδικό, είναι σημαντικό να βρείτε κάποιον με τη σχετική εκπαίδευση και εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία της διαταραχής. Η τοπική ομάδα υποστήριξης μπορεί να σας προσφέρει αντικειμενικές συμβουλές ως προς την επιλογή του κατάλληλου ειδικού για το παιδί σας.
Εάν η εκτίμηση αποκαλύψει ότι το παιδί σας μπορεί να πάσχει από σύνδρομο υπερκινητικότητας – ελαττωματικής προσοχής (A.D.H.D.) συχνά κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα θεωρείται ως ένα θεραπευτικό στοιχείο για ένα πρόγραμμα συνολικής θεραπείας. Εάν σας δώσουν συνταγή για φάρμακα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό του παιδιού σας για να καθορίσετε την κατάλληλη δοσολογία, συχνότητα και την ώρα (ή τις ώρες) της ημέρας που θα πρέπει να παίρνει τη φάρμακο. Το να προσαρμόσετε τη φαρμακευτική αγωγή στις συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού σας μπορεί να πάρει κάποιο καιρό. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τις αντιδράσεις του παιδιού στο φάρμακο και να τις συζητήσετε με το γιατρό σας για να εξασφαλίσετε ότι στο παιδί σας χορηγείται η σωστή δόση.
Μιλώντας στους δασκάλους
Όλα τα παιδιά με Αυτισμό δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εκπαίδευση σε μια σχολική τάξη, αλλά πολλά τα καταφέρνουν. Το περιβάλλον μιας σχολικής τάξης –στις περισσότερες περιπτώσεις σε ένα ειδικό σχολείο– θα βελτιώσει την ικανότητα του παιδιού σας να προσαρμόζεται και να αλληλεπιδρά με το κοινωνικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ένα κατάλληλο σχολείο και σχολικό πρόγραμμα θα πρέπει να βρεθεί για το παιδί σας. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να απαντούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του παιδιού σας. Θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του συνολικού θεραπευτικού προγράμματος για το παιδί σας. Είναι σημαντικό:
  • Να ρωτήσετε για τις διάφορες παρεμβάσεις και προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν το παιδί σας. Για παράδειγμα έχει ο δάσκαλος την κατάλληλη προσέγγιση και ευελιξία για να αντιμετωπίσει το παιδί σας και έχει το σχολείο τις κατάλληλες υποδομές;
  • Να ρωτήσετε εάν το κάθισμα του παιδιού σας μπορεί να αλλάξει έτσι ώστε να μπορεί να κάτσει κοντύτερα στο δάσκαλο. Εξασφαλίστε ότι είναι διαθέσιμη ατομική διδασκαλία. Το παιδί σας θα τη χρειαστεί και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες περιστάσεις ή άλλα παιδιά.
  • Να συζητήσετε τις ρουτίνες του παιδιού σας στο σπίτι, έτσι ώστε κατά τη μετάβαση στη σχολική τάξη να ληφθούν υπόψη της.
  • Να συζητήσετε την συνολική θεραπευτική αντιμετώπιση του παιδιού σας και να εξασφαλίσετε ότι το θα είναι διαθέσιμο το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Μιλώντας στην οικογένεια
Η οικογένεια παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και τη διαχείριση του Αυτισμού και της διαταραχής αυτιστικού φάσματος. Όμως, τα μέλη της οικογένειας συχνά αγωνίζονται επειδή τα παιδιά με Αυτισμό συχνά επιδεικνύουν ασυνήθιστες συμπεριφορές και είναι δύσκολο να τα προσεγγίσουμε ή να τους μιλήσουμε. Αυτό κάνει συχνά τις οικογένειες να νιώθουν εκτός ελέγχου.
Είναι σημαντικό να εμπλέξετε όλη την οικογένεια και όποτε είναι δυνατό και τους κοντινούς φίλους στο θεραπευτικό πρόγραμμα του παιδιού σας. Αυτό όχι μόνο θα αυξήσει την κατανόηση των αναγκών του παιδιού σας, αλλά και θα τις αντιμετωπίσει καλύτερα και τελικά θα οδηγήσει σε καλύτερη αποδοχή και υποστήριξη.
Συχνά τα αδέλφια των παιδιών με Αυτισμό θα νιώθουν ότι τα παραμερίζουν, πιστεύοντας ότι το παιδί με Αυτισμό παίρνει όλη την προσοχή. Το να εμπλακούν οι συγγενείς στο θεραπευτικό πρόγραμμα θα το περιορίσει αυτό. Τα αδέλφια θα νιώσουν ότι συμπεριλαμβάνονται και θα αισθανθούν υπεύθυνα για τον αδελφό ή την αδελφή τους, κάτι που τελικά θα φέρει και όλη την οικογένεια πιο κοντά. Αυτό θα επιτρέψει σε όλους να εκφράσουν τα παράπονά τους και να ασχοληθούν με τα συσσωρευμένα δευτερογενή συναισθήματα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας. Οι γονείς και τα παιδιά θα πρέπει να περνούν καιρό μαζί και σε μια βάση πρόσωπο με πρόσωπο επαφής, χωρίς την παρουσία του παιδιού με Αυτισμό. Με αυτό τον τρόπο οι δεσμοί της οικογένειας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και τα αισθήματα αποδοχής θα διατηρηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου